D66 en de VVD hebben een wetsvoorstel ingediend om ook ongetrouwde vaders automatisch gezag over hun kind te laten krijgen.

Nu werkt het nog zo dat alleen in het geval van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap de vader automatisch het gezag krijgt over zijn kind. Ongetrouwde moeten nu nog twee extra stappen zetten: het kind moet erkend worden, en het gezag moet worden aangevraagd.

Het aantal ongehuwde koppels dat een kind krijgt, is de afgelopen decennia behoorlijk toegenomen. In de jaren ’70 kwam het eigenlijk bijna nooit voor dat de ouders van een kind niet getrouwd waren, tegenwoordig is dat het geval in ruim vier op de tien gevallen, blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wanneer alleen wordt gekeken naar de eerste baby van de ouders, dan ligt dat aandeel zelfs op 51 procent.

In veruit de meeste gevallen wordt het kind bij geboorte wel erkend door de vader: bij 9 op de 10 baby’s die werden geboren in 2015 is de vader bekend. Dat zal volgens het CBS nog toenemen door latere erkenningen.

Gezag aanvragen?

Vaders denken vaak dat het voldoende is alleen een kind te erkennen. In zo'n geval heeft echter alleen de moeder officieel het gezag over het kind. Zelden is er sprake van een bewuste keuze, vertelt Amy Lamme, een advocaat gespecialiseerd in familierecht bij Köster Advocaten. “Veel mensen denken dat als ze een kind erkennen, ze ook automatisch gezag hebben", vertelt "Ze weten simpelweg niet dat het zo niet werkt.”

Volgens de twee liberale politieke partijen kan het wetsvoorstel met name problemen verhelpen wanneer de ouders uit elkaar gaan. Lamme onderschrijft dat. “Als je nog samen bent, besluit je doorgaans de meeste zaken toch wel samen. Maar als je uit elkaar gaat, dan komen de problemen pas. Dan blijkt er niets geregeld te zijn.”

In de praktijk zorgt dit er vaak voor, dat het gezag wordt meegenomen in de onderhandelingen wanneer een ongehuwd stel uit elkaar gaat, zo vertelt de advocate. "Het zou eigenlijk niet moeten, maar zo gaat soms het wel."